Министърът на енергетиката на Узбекистан Журабек Мирзамахмудов поля със студена

...
 Министърът на енергетиката на Узбекистан Журабек Мирзамахмудов поля със студена
Коментари Харесай

Узбекистан отказа на Русия газов съюз

 Министърът на енергетиката на Узбекистан Журабек Мирзамахмудов поля със студена вода създателите на съветското предложение за газов съюз с Руската федерация, която предложи президентът на Русия Владимир Путин, заяви Ройтерс. Министърът разгласи, че Ташкент няма да се съгласи на политически условия, които биха заплашили националните му ползи.
 
Както прецизира Ройтерс, Узбекистан към момента не е получил съответно предложение, само че има изказвания на Русия от предишния месец, че се разисква газов съюз с Казахстан и Узбекистан, който да укрепи доставките сред трите страни и други купувачи, включително и Китай. Това е част от променената тактика на Москва след нахлуването й в Украйна, довело до такава степен, че Европейският съюз внезапно понижи зависимостта си от съветската сила.
 
" Дори да бъде подписан газов контракт с Русия, това не значи съюз ", съобщи Мирзамахмудов. Водени са договаряния за доставките на съветски газ по газопровода през Казахстан, само че това ще бъде " механически контракт ", а не съюз.
 
Ако ние внасяме газ въпреки това, ние правим съдействие само на основата на търговски контракт за покупко-продажба. Ние в никакъв случай няма да се съгласим на политически условия в продан на газ. Накратко казано, ние ще получим оферти ни газов контракт единствено при положение, че сме съгласни с него, в противоположен случай не ", акцентира министърът.
 
Ройтерс изяснява хладното отношение на Ташкент към съветското предложение като демонстрация на възходящите компликации на Москва в налагането на волята й и над другите някогашни руски републики на фона на войната в Украйна.
 
Въпреки тази позиция на някогашната руска република, Узбекистан остава подвластен от непознати газови доставки. Страната, в това число столицата Ташкент, изпитва дефицит от синьо гориво през последните дни поради повишената консумация през студените зимни дни. Мирзамахмудов разгласи, че захлаждането е принудило Узбекистан да понижи с 6 милиона кубически метра газ на ден износа за Китай.
 
Общо страната създава към 52 милиарда кубически метра природен газ годишно, внася 4 милиарда и изнася 2.7 милиарда, напомня Ройтерс.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР